Däckalternativ för ditt fordon för vintersäsongen

Sommardäcken

Med den aktuella hösten vet vi att vintern närmar sig mycket snabbt. På grund av detta är det viktigt att börja tänka på tillgängliga däckalternativ. Om du bor i ett område som inte riktigt har något vinterväder är det enkelt eftersom du kan köra med dina sommardäck hela året. Men om du upplever lite vinterväder med snö och is, även om inte så ofta, måste du vara beredd att ha vintergodkända däck. Om vinterförhållandena är ovanliga och du inte är beroende av ditt fordon, kan du bara hoppa över att använda bilen de dagar du har vintervädret.

De flesta tenderar dock att vara beroende av sina bilar och för många försöker fortfarande använda sina fordon med sommardäck trots att du har snö och is. Detta kan vara mycket farligt, och det är anledningen till att du ser så många olyckor inträffa när en snöstorm träffar landet. Problemet är att sommardäck inte är gjorda för att köra i kalla temperaturer eller för att kunna hantera snö och is. Sommardäcken svänger hårt vid låga temperaturer och kan därför inte ge det nödvändiga greppet du behöver för säker körning.

Det är här de vintergodkända däcken spelar in. Dessa däck är utformade för att hantera låga temperaturer och ger det nödvändiga grepp som du behöver för säker körning. Det finns 3 olika typer av däck som är godkända för vinterbruk, de är två typer av dedikerade vinterdäck och ett är ett alternativ året runt. För dedikerade däck har du så kallade dubbade och dubbfria alternativ och året runt har du allvädersdäck. Dubbdäck är så kallade klassiska vinterdäck som använder metallpinnar för att ge utmärkt grepp på is och har ett specialdesignat slitbanemönster för att ge utmärkt grepp på snö. De är också bra på att hantera slask så att du kan förhindra slaskplaning.

De dubbfria däcken har inte metalldubbar och använder istället en kombination av innovationer i slitbanan för att skapa grepp. De använder också extra greppartiklar för att skapa en yta som ger dig grepp på is. De har liknande slitbanemönster som dubbdäck för att ge dig grepp på snö. Utan dubbar är de mer flexibla och täcks inte av några begränsningar när det gäller deras användning. De är fortfarande dedikerade vinterdäck och bör inte användas under den varma säsongen, eftersom de slits ut mycket snabbare i det varma vädret.

Det sista alternativet är allvädersdäck, vilket är ett utmärkt alternativ för områden som bara har enstaka vintrar, men du vill ändå se till att du och din familj är säkra. Allvädersdäck har en slitbanedesign som klarar både snö och is samt torra och våta sommarvägar. Gummiblandningen är också utformad för att hålla sig mjuk under hela temperaturområdet utan att bli för mjuk vid höga temperaturer eller för hårt vid låga temperaturer.

För mer information om olika vinterdäckalternativ, besök: https://www.nokiantyres.se/