Däckalternativ för vinterbruk

sommardäck

När vi kör under vintern och det finns snö, slask eller is måste du se till att du har däck som är godkända för vinterbruk. Det finns två typer av däck som är godkända för vinterbruk, vinterdäck och några av alla väderdäck. Genom att använda ett av dessa alternativ kan du köra säkert under vinterförhållandena. Du ska inte köra med sommardäck eller däck som har M + S-märkning men inte alpina symboler med en bergstopp med en snöflinga inuti (3PMSF).

 

Däckalternativen som passar bäst och varierar beroende på var du bor. Det är i grund och botten att i norra Europa behöver du bara vinterdäck och i södra Europa behöver du bara sommardäck. Det är dock inte så dåligt, men i Sydeuropa kan du i grund och botten hantera bara sommardäck, medan du i Norden definitivt behöver vinterdäck, men du har lite sommar, så du kommer att växla mellan sommar- och vinterdäck. Centraleuropa kommer att ha olika behov än vissa områden som behöver vinterdäck, andra har det bättre med all-vädersdäck och vissa områden dubbdäck är inte tillåtna, som Tyskland och Polen.

 

Vinterdäck

 

För vinterdäck har du definitivt fördelen att du har insatsens säkerhetsprestanda och du har också två olika alternativ, eftersom du har dubbfria och dubbade däck. När det gäller nackdelar måste du byta till sommardäck när vintern är slut för att undvika alltför stort slitage. Du måste också se till att du har monterat vinterdäck innan det första vintervädret anländer, annars minskar du säkerheten om du måste köra med sommardäck till din däckbensinstation för att få dem att byta till vinterdäck. Du är redan osäker när du kör dit, vilket bör undvikas.

 

All-vädersdäck

 

Här har du fördelen att du har bekvämligheten att inte behöva byta däck.

 

Du kan alltid köra oavsett väder, även om du har bättre prestanda på dedikerade däck, men du har fördelen att du alltid har rätt däck i ditt fordon. Du måste rotera däcken oftare eftersom du använder däcken under hela året istället för ungefär hälften av året, vilket är fallet med vinter- och sommardäck om du växlar mellan dem.

 

Du måste ta reda på om du behöver ha däck för vinterförhållanden eller inte. Om du behöver dem måste du överväga vilka som är det bästa alternativet för ditt område och körvanor. När du väl har valt däck är det viktigt att du väljer premiumdäck och även om du köper dem till en elbil eller hybrid så ser du till att de rekommenderas för denna användning. Om du köper dem till en SUV måste du se till att dimensionen är korrekt. När du väl har fått reda på allt detta kommer du att kunna köra säkrare och bekvämare under vintern.

 

För mer information om olika däckalternativ, besök: nokiantyres.se