Förbered din bil för den uppkommande vintersäsongen

sommardäck

Inför vintern så är det bra att se till att bilen är i bra skick för att klara en lång och kall vinter. Det gäller både bilens viktiga delar samt däcken. OM din bil inte nyligen har genomgått dess vanliga bilservice, så kan det vara bra att göra ett konditionstest av bilen, för att se till att alla kritiska delar av bilen fungerar som de borde. Du måste kunna lita på att bromsarna och stötdämparna fungerar bra och att alla vätskor fylls och att lamporna fungerar som de ska när du går in i den mörkare vintersäsongen. Detta ger insikt om bromsservice behöver utföras, om du behöver göra ett oljebyte, eller byte av stötdämpare eller on dina däck behöver däckservice. När bilen har genomgått bilservice eller ett konditionstest, så vet du att bilen är i bra skick och reda att möta den vintern med dess mörka, snöiga körförhållanden.

 

Att köra under vintern är mer utmanande, men med rätt val av däck kan det bli mycket lättare. Vinterdäck av god kvalitet är det bästa sättet att göra vinterkörning säker och mer njutbar. Du kan välja mellan dubbdäck eller dubbfria däck, där de dubbade fungerar bättre på is än de som är utan dubbar, medan de är lika bra på snö och vid slask. För att kunna säkert hantera snö och slask så behöver du ha ett mönsterdjup på minst 4 mm. För att du ska få optimal säkerhet från dina vinterdäck så är det mycket viktigt att se till att däcken är monterade i god tid innan vintervädret anländer. Att köra med sommardäck under vinterförhållanden är förknippat med stor fara och bör undvikas.

 

Sommardäck har ett annat mönster på slitbanan och annan gummiblandning, vilket gör dem till ett dåligt val under vinterförhållanden. Så även från det att temperaturen går under noll grader bör du ha vinterdäck på din bil. Du behöver en gummiblandning som förblir mjuk på vintern och även har en slitbana som kan klara av snö och is. Om du väljer ett dubbdäck eller ett dubbfritt däck, är mer relaterat till om du bor i ett område som är isigt eller har mer snöiga förhållanden. Dubbdäck kommer alltid att vara bättra än dubbfria däck på ren is och hårt packad snö.

 

Det är därför mycket viktigt att du planerar ditt däckbyte innan snön kunde komma, så att du är beredd. Om du är för sen, försök inte att köra med sommardäck, eftersom det är bättre att bara lämna bilen en dag eller två tills snön har smält. Om du ändrar för sent, kanske det varma vädret inte kommer tillbaka. Däckbytet i rätt tid är väldigt viktigt och att ha proffs som gör däckbytet för dig kan vara mycket bekvämt och de kan också lagra däcken för dig i sitt däckhotell, så att du har dem lagrade där tills du behöver dem igen.

 

 

När du byter däck i rätt tid och har däck av god kvalitet monterad på din bil och vet att bilen är i gott skick, minskar du risken för olyckor under vintern.

 

För mer information om byte av däck till vinterdäck, besök: https://vianor.se/