Håll ditt avstånd till fordonen framför dig

sommardäck

Se till att du alltid håller tillräckligt med avstånd till bilen framför dig när du kör. Avståndet bör vara tillräckligt långt för att ge dig tid att reagera och stoppa. Avståndet ska vara i relation till körförhållandena som du upplever och din hastighet. Om du har däck som håller på att bli slitna behöver du faktiskt mer avstånd till bilen framför. Väderförhållandena är också kritiska när du bestämmer avståndet, eftersom våta förhållanden liksom snö och is kräver mycket längre avstånd. Det är inte bara slitna däck som har sämre grepp och kräver längre avstånd, utan också avståndet kommer att variera mellan nya däck. För sommardäck kan du se informationen om bromssträcka under våta förhållanden genom att kontrollera EU: s däckmärkning under vått grepp. Här. du kan jämföra mellan olika däck för hur de jämför. Bromsavståndet på våta ytor är längre än för torr asfalt.

När du kör på natten och i dålig sikt kanske du vill se till att hålla tillräckligt med avstånd för att reagera, vilket kan ta lite längre tid och därefter måste du lägga till bromsavståndet. Du måste också justera din hastighet för miljön även om du inte har några fordon framför dig baserat på sikt, yta och väder.

För vinterförhållanden har du helt olika stoppavstånd. Du måste ha vinterdäck på bilen för att till och med ha grepp om snö eller is. När du kör på is kommer du att ha det kortaste avståndet med nageldäck och på snö kan dina dubbade och dubbfria ha mer eller mindre samma om de är av samma kvalitetsdäck.

För mer information om bromssträcka för olika däck, besök: www.nokiantyres.se