Serva bilen innan vintern för ökad säkerhet

ac-service,

Det finns en rad olika service som är bra att få gjort på din bil innan vintersäsongen börjar. Det tenderar att vara trevligare att få allt att ta hand om det kalla vädret kommer. Din bil bi behöver mycket service om den används mycket och den behöver det regelbundet. De flesta av oss känner bara till en typ för bilservice och det är den som dikteras av bilens servicemanual. Det är ofta den enda gången vi tar bilen till en godkänd bilverkstad och låter dem utföra servicen och dokumentera den i servicemanualen. Dessa servicetillfällen tenderar att göras baserat på antal kilometer som du har kört med bilen.

 

Att serva din bil baserat på kilometer körda är bara ett sätt som kan användas för att bestämma när servicen bör utföras. Det är baserat på ett genomsnitt av hur länge vissa delar kommer att hålla baserat på deras beräknade slitage och livslängd.  För bilar som inte körs som den genomsnittliga bilen är, när det gäller laster, hastigheter, frekvens etc., kan det vara ett dåligt sätt att beräkna servicefrekvensen. Om service till exempel ska utföras efter 20 000 km körning, är det en skillnad om du gör det om 6 månader jämfört med om du gör det om 5 år. Så se den kilometerbaserade servicen som en service som utförs för att byta en del av bilens komponenter och bestäm själv en ytterligare plan för bilens underhåll. Den bör innehålla regelbunden service av viktiga funktioner, som bromsservice, däckservice, ac-service, batteriservice och oljebyte. Ytterligare service kan behövas om du kör på något, eller känner att bilen inte går som den borde.

 

Ett bra test för att se om din bil är i behov av service är det gamla konditionstestet som vissa av verkstäder utför. De är mycket bra eftersom du snabbt och snabbt kan ta reda på om din bil behöver service. De kommer att kontrollera nyckelfunktionerna i din bil och se om det finns några delar som måste bytas och bytas ut och om det finns några vätskor som måste bytas ut eller fyllas på. Hela utbudet av viktiga delar av bilen kontrolleras, detta inkluderar bromsarna; stötdämpare, däck, lampor etc. kontrolleras under ett konditionstest. När de kontrollerar bilen så

 

Utöver allt detta så finns det underhåll som du själv kan göra på bilen. Att hålla bilen ren, fri från smuts och vägsalt är en bra start. Se till att du har spolarvätska och byt torkarbladen vid behov så att du alltid har bra sikt när du kör. Se också till att du har anti-frost i spolarvätskan så att den inte fryser. Kontrollera däckens skick så att de inte har några skador eller sprickor, det gäller både slitbanan och däckens sidoväggar. Kontrollera mönsterdjupet, så att du har mer än 4 mm däckdjup, vilket behövs för att kunna köra säkert. Även lufttrycket måste kollas, eftersom felaktigt lufttryck påverkar dina köregenskaper. Det leder också till ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning. Allt du gör leder till ökad säkerhet och att bilen håller längre och bilens värde förvaras, så att du har ett högre andrahandsvärde när du säljer bilen.

 

För mer information om bilservice, besök: https://vianor.se/