Verkstäder erbjuder mer än bilservice och bilreparationer

 

däckservice,

Bilservice erbjuds av många verkstäder runt om i landet. En del erbjuder service till olika priser, bättre än andra och vissa ställen servar endast ett fåtal varumärken, medan betjänar en rad olika bilmärken. De flesta av oss servar våra bilar enligt bilens servicemanualen eller som numera informerar oss via bilens instrumentpanel. Detta är baserat på hur många kilometer du har kört. Det är förmodligen det bästa sättet att bestämma när bilservicen behövs. Detta baseras bland annat på olika originaldelars livslängd, men det gäller i optimala förhållanden. Om inte originaldelar används vid efterföljande service så kan problem uppstå.

 

För bilar som inte körs ofta och kanske bara används som reservbil eller bilar som är tungt lastade eller de som utnyttjas väldigt mycket årligen, så är detta kanske inte det bästa sättet att bestämma serviceintervallen. Därför ska dessa servicetillfällena ses som den minimiservice som behövs och inte på något sätt som den enda och bästa tidpunkten för att när bilservices ska utföras och en definition på all den service som behövs.

 

Servicen som nämns i handboken tar bara hänsyn till bilen och dess delar, inte däcken som är en viktig del av bilens säkerhet. Däcken måste också servas, särskilt om du kör mycket eller kör med tung last. Däck bör regelbundet kontrolleras för att se till att de är fria från skador eller sprickor, särskilt på sidoväggarna, som lätt kan skadas av trottoarkanter vid parkering. Du måste också kontrollera mönsterdjupet för att se till att slitbanans mönsterdjup är mer än 4 mm, så att de kan ge tillräcklig säkerhet när det gäller grepp, bromsavstånd och för att undvika vattenplaning när du kör i regn eller på blöta vägar.

 

Kontrollera också däcktrycket eftersom fel däcktryck påverkar däckens prestanda, eftersom den optimala kontaktytan mellan däcket och ytan påverkas. Detta kommer att påverka prestandan på ett negativt sätt. Om däcktrycket är lågt så ökar rullmotståndet vilket gör att däckets slitage ökar. Bränsle-förbrukningen kommer också öka, så du hamnar inte bara med att byta däck oftare, du måste också tanka oftare, så att den kan bli ganska dyr. Du har liknande effekt när du köper billiga däck som är av lägre kvalitet, då de har högre rullmotstånd och sämre säkerhetsprestanda. Det gör att de billigare däcken snabbt blir dyrare att äga eftersom du måste köpa nya däck tidigare samt betala mer in bensin.

 

Om en bil inte körs ofta kan det vara värre för bilen och den kommer att behöva service oftare än baserat på kilometeravläsningarna. Bilbatterierna tenderar att lida av att inte köra så mycket, så du kommer förmodligen behöva batteriservice. Bromssystem och stötdämpare kan också vara värda att kontrollera eftersom trycksatta system som blir sittande kan behöva lite underhåll för att se till att de fungerar när de behöver arbeta.

 

Ett konditionstest är alltid bra att göra, eftersom det kommer att kontrollera bilens kritiska funktioner och se till att allt fungerar som det ska, så att du kan vara säker på att du är säker när du kör. Det kan ge indikation om du behöver däckservice, bromsservice eller byta stötdämpare eller fylla på några vätskor eller om något behöver repareras.

 

För mer information om verkstäder och service, besök: https://vianor.se/